Lézeres szemműtét vagy kontaktlencse?

Lézeres szemműtét vagy kontaktlencse?Az emberek jelentős része küzd valamilyen látásproblémával, aminek orvoslására segítségre van szüksége. Ez a segítség 3 fajta lehet: szemüveg, kontaktlencse és a lézeres szemműtét. Ezek közül a szemüveg jelenti a legtöbb megkötést, mivel nem lehet vele pl. úszni, különböző sportokat űzni, így bár árának köszönhetően a szemüveg a legnépszerűbb, nem fogjuk cikkünkben részletesen tárgyalni.

Kontaktlencse

A második legnépszerűbb látásjavító megoldás a kontaktlencse. Szemben a szemüveggel, a kontaktlencse viselése nem jár megkötésekkel, mivel sportoláshoz tökéletes, vízbe is lehet vele menni stb. Hátránya azonban, hogy huzamosabb ideig nem szabad a szemben hagyni, folyamatosan magában hordozza a gombás és bakteriális fertőzések kockázatát.

A kontaktlencse emellett rendkívül sok problémával, kellemetlenséggel járhat. A lencséket reggelente be kell tenni, esténként pedig kivenni a szemből. Emellett 12-14 órát ajánlatos maximum egyhuzamban kontaktlencsét viselni, legyen az bármilyen jó minőségű.

Lézeres szemműtét

A lézeres látásjavítás rendelkezik a kontaktlencse minden előnyével, azonban nem kell számolni annak számos hátrányával. A kezelés teljesen biztonságos, általában maximum néhány percig tart, és a felépülési időszak után nincs szükség semmilyen segédeszközökre, nem kell naponta a szemünkben nyúlkálni, csak élvezni kell a tökéletes látást.

A szemműtét hátránya, hogy költséges lehet a kezelés, különösen, ha a legmodernebb kezeléseket részesítjük előnyben. Ha kiszámoljuk, hogy mennyit költünk egy évben kontaktlencsére, akkor könnyen lehet, hogy néhány év alatt megtérül a kezelés ára.