A sport dietetikus feladatai

A sport dietetikus feladataiA dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Tevékenységének kiemelt része a tanácsadás és a megelőzés, tehát arra törekszik, hogy lehetőleg már a betegségek megjelenése előtt megismertesse a kiegyensúlyozott táplálkozást az emberekkel.

A foglalkozás egy szűkebb csoportja a sport dietetikus. Az ő feladata elsősorban a teljesítménynövelő, de mégis egészséges táplálkozás kialakítása. Ez gyakorlatban olyan étrendet jelent, amely könnyen és gyorsan emészthető táplálékokat tartalmaz a gyorsabb regeneráció miatt, valamint szükséges, hogy a táplálék megfelelő energiát biztosítson a sportoló számára, valamint biztosítsa az átlagosnál gyorsabban kimerülő vitaminok, ásványi anyagok pótlását is.

A sporttáplálkozási tanácsadás

A sportolókat tekintve két nagy csoportra bontható a sporttáplálkozás: hobbi sportolók és élsportolók csoportjait különböztethetjük meg. A hobbi sportolók számára általában az egészséges táplálkozás a fő cél, élsportolóknál viszont a maximális teljesítmény elérése.

Sporttáplálkozásnak részét képezi a megfelelő energia, fehérje, zsír és szénhidrát bevitel, megfelelő mennyiségben, minőségben és meghatározott időközönként elfogyasztva. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy külön kell bontani a erősportokat és az állóképességi sportokat. Ennek oka, hogy a két nagy csoportnak teljesen más a tápanyagszükséglete a sportok különbségei miatt.

A sporttáplálkozásban külön terület az olyan sportolók táplálkozása, étrendi összeállítása, akik valamilyen táplálékot nem fogyaszthatnak.