Kerti tó karbantartási tanácsok

Kerti tó karbantartási tanácsokA kertben, udvaron kialakított kerti tó sokak számára jelent kiváló megoldást a ház környékének díszítésére. Nem elég azonban elkészíteni a tavat, hanem azt rendszeresen karban kell tartani ahhoz, hogy hosszú távú megoldást nyújtson. Bejegyzésünkben a kerti tó karbantartásról lesz szó.

Ha nagyobb tóról van szó, akkor egy idő után kialakul a tó biológiai egyensúlya, aminek következtében kevesebb dolgunk lesz vele. A probléma azonban, hogy a kerti tavak túlnyomó többsége nem esik bele ebbe a kategóriába, így mindenképpen rengeteg munkát követelnek meg.

A kerti tó karbantartását az évszakokhoz hasonlóan csoportokra bonthatjuk.

Tél

Mivel általában nyáron készülnek a kerti tavak, így gyakran az első feladat mindjárt az lesz, hogy téliesítsük. Ebben az időszakban nem lesz szükség pumpára, szűrőre. Amire figyelni kell, hogy befagyás gátlót használjunk, hogy az élőlényeg levegőzni tudjanak ebben az időszakban.

Tavasz

A tél elmúlása után az első lépés a karbantartásra a levelek, növények kitakarítása. Ha ezzel megvagyunk, beüzemelhetjük a pumpát és a szűrőt. A tavasz vége felé, amikor elkezd melegebb lenni, akkor figyelni kell az algásodásra, amit még idejében meg kell akadályozni.

Nyár

A legtöbb feladatunk a nyári melegek során lesz, mivel a hőmérséklet rohamos növekedése megindíthatja az algásodás. A keringető szivattyú működjön ilyenkor folyamatosan, és párolgás esetén pótoljuk az elpárolgott vízmennyiséget.

Ősz

Figyeljünk oda, hogy a fákról lehulló levelek, ágak ne kerüljenek a tóba, és kezdjük el a tó téliesítését, az élővilág védelmét.