Lézeres szőrtelenítés vagy IPL?

Lézeres szőrtelenítés vagy IPL?Ma már számos lehetőségünk van, ha a szőrtelenítésen gondolkodunk. A hosszan tartó kezelések közül a legnépszerűbb a lézeres szőrtelenítés és az IPL (villanófényes szőrtelenítés). A két megoldás közötti legfőbb különbség a fény típusa. A lézeres szőrtelenítést egy koherens fényforrás, az IPL-t egy pulzáló (villanófényes) fényforrás végzi. A lézer és az IPL is nagyenergiájú fény. Mindkettő lényege a szőrtüsző, vagyis a szőr növekedéséért felelős sejtcsoport kiiktatása.

A páciensek számára a lényegi különbséget természetesen a végeredmény jelenti, amíg a lézeres szőrtelenítés ténylegesen végleges eredményt ad, addig az IPL-t bizonyos időszakonként meg kell ismételni, ami általában kb. 2 hónap szokott lenni a legtöbb embernél.

Az IPL eljárások előnye, hogy jóval olcsóbbak, mint a végleges eredményt nyújtó lézeres szőrtelenítő kezelések, azonban cserébe rövidebb tartó, és alacsonyabb minőségű eredményt kapunk velük. Az IPL a gyantázást helyettesíti inkább, mint a végleges megoldásokat, mivel számos páciens a rendszeres és gyakori kezelés után is azt tapasztalja, hogy a a szőrtüszők növekedése nem áll meg teljesen, hanem csak lelassul. A lézeres szőrtelenítés ezzel szemben valóban leállítja a szőrtüszők növekedését.

Mindkét kezelésre jellemző, hogy ugyan kellemetlen érzéssel járhatnak, azonban lényegesen kellemesebb az érzés, mint gyantázás esetén. Sőt, amennyiben körültekintően végzik a kezelést, akkor elkerülhető az a kellemetlen érzet, ami a kezelést követi, de figyelembe kell venni, hogy ezt több körülmény is előidézheti.