A kontaktlencse viselése, használata

A kontaktlencse viselése, használataAmikor valaki el szeretné dobni szemüvegét, akkor két lehetőség áll rendelkezésére: a kontaktlencse és a szemműtét. A népszerűbb választás a kettő közül a kontaktlencse viselése, annak ellenére, hogy rengeteg kellemetlenséggel jár, és veszélyesebb is, mint a szemműtét, viszont a szemműtét jóval drágább, legalábbis rövid távon.

A kontaktlencse viselésének legfontosabb része a megfelelő higiénia, ami gyakran körülményes mindennapokat fog jelenteni. A kontaktlencséket általában nem egyszer, hanem kb. 30 napig használja egy páciens, így az egyes napok között ügyelni kell arra, hogy a kontaktlencse tiszta, fertőzéstől mentes legyen. Kontaktlencse cseréje előtt mindig kezet kell mosni, valamint a lencsék tisztításához, tárolásához is speciális folyadékra lesz szükség. Ha nem megfelelően tisztítod, tárolod a lencséket, akkor fertőzéseket, szembetegségeket lehet összeszedni, amit el kell kerülni.

Nem csak a tisztaságra kell odafigyelni, hanem számos egyéb dologra is. Ilyen pl., hogy az egyes lencsék a megfelelő szemekbe kerüljenek, hogy a lencsék ne legyenek „kifordítva”. Ezt minden használat előtt ellenőrizni kell. Szintén figyelni kell arra is, hogy kontaktlencse folyadékot kell használni a tisztításhoz, nem egyszerű szemcseppet.

A kontaktlencse viselése megkönnyít néhány sportot, de a veszélyektől nem óv meg teljesen. Ilyen veszélyek pl. a lencse kiesése, vagy úszás közben a kórokozók összeszedése. Emiatt azt javasolják, hogy úszni csak olyan lencsében szabad, melyet utána nem fogunk többet használni.