Gyakran járjunk fogászati ellenőrzésre

Gyakran járjunk fogászati ellenőrzésreSokak számára a fogak ápolása, védelme csak a rendszeres fogmosást, vagy még azt sem jelenti. Rendszeres fogmosás mellett is elengedhetetlen azonban, hogy gyakran járjunk fogorvoshoz, fogászati ellenőrzésre akkor is, ha semmilyen komoly problémát, fogfájást nem tapasztalunk.

A rendszeres fogászati ellenőrzés elsősorban arra szolgál, hogy a fogorvos a lehető legkorábban felismerje és kezelni tudja a problémákat. A korai felismerés azt jelenti, hogy komolyabb kezelések helyett egyszerűbbekkel lehet kezelni a fogproblémákat. Pl. ami kezdetben egy egyszerű fogtöméssel megoldható, lehet, hogy később már csak gyökérkezeléssel kezelhető, amely hosszadalmasabb és fájdalmasabb folyamat.

A fogászati ellenérzés gyakorisága egyénenként változó, általánosságban elmondható, hogy fél évente érdemes azért meglátogatni egy fogorvost akkor is, ha semmilyen problémát nem észlelünk. A fogorvosok látják a problémák első jeleit is, és adott esetben röntgent tudnak készíteni, aminek köszönhetően átfogó képet kaphatnak a teljes fogazatról.

Egyénileg is meg lehet határozni, hogy milyen gyakran van sűrűn ellenőrzésre, figyelembe kell venni a fogak erősségét, a szájhigiéniát és az általános egészségügyi állapotot is. Egy fogorvosi látogatásra mindenképpen szükség lesz tehát ahhoz, hogy ezeket meghatározzuk, hogy megtudjuk, milyen gyakran érdemes vizsgálatra jelentkezni.