Targonca kezelési tudnivalók

Targonca kezelési tudnivalókÁruházakban, raktárépületekben gyakran találkozhatunk targoncákkal, ezeket használják ugyanis árumozgatásra a cégek. Elsőre egyszerűnek tűnhet a kezelésük, különösen annak, aki rendelkezik jogosítvánnyal. Rengeteg dologra oda kell azonban figyelni targonca vezetés közben, ha meg akarjuk előzni a baleseteket.

Fontos tudni, hogy targonca vezetéséhez speciális targonca vezetői engedélyre van szükség, ezt mindenképpen meg kell szerezni.

Használat előtt meg kell vizsgálni a targoncát, hogy minden rendben van-e a géppel. Ha nincs, akkor ne használjuk. Mielőtt nehéz árut, raklapokat emelnénk, gyakoroljunk, ismerkedjünk a géppel. Az adott targonca terhelhetőségét soha ne lépjük túl, mert balesetveszélyes.

Vezetés közben figyelni kell a környezetre, az emberekre. Targoncát általában emberek között kell használni, akik folyamatosan jönnek-mennek. Ha nem figyeljük, hogy mit csinálnak, baleset lehet belőle. Csak úgy használjuk a targoncát, ha látunk mindent magunk körül. Ha pl. az áru zavarja a kilátást, akkor tolassunk inkább. Ha ez sem járható út, kérjük mások segítségét a közlekedéshez.

A villákon az áru legyen mindig maximálisan hátra tolva, hogy a súlypontja minél közelebb legyen a targoncához. Minél előrébb van a súlypont, annál nagyobb a veszély, hogy leesik az áru. Arra is ügyelni kell, hogy a villák mozgás közben mindig a lehető legalacsonyabbak legyenek, függetlenül attól, hogy van-e áru rajtuk, vagy nincs.